Čo robiť keď chcem predať byt?

Vladimir Gábor

Predaj

Keď chceš predať byt, tak to môže byť celkom šlamastika, ale s trochou plánovania, množstvom voľného času, ochotnou vyhľadať a naštudovať si nejaké veci, darom obchodných zručností, rámcom právnych znalostí, orientáciou v katastrálnej problematike, kopou silných nervov, psychickej odolnosti a dávkou šťastia to zvládneš. Nič nie je ľahšie. Aj kamarát hovoril.

Tu je zopár tipov, aby to išlo hladšie:

Sprav byt krásnym

Najprv by si mal dať byt do stavu, v akom by si ho aj ty kúpil. Žiadne polorozpadnuté dvere alebo divné fľaky na stenách. Vymeniť žiarovky, umyť okná a možno aj trošku naaranžovať, aby to vyzeralo ako z katalógu IKEA. Ak sa ľuďom zapáči na prvý pohľad, už vyhrávaš.

Nemaj veľké oči na cenu, ale ani nepodceňuj

Zisti, čo sa deje na trhu. Nie, tvoje sny o státisícoch ti možno nevyjdú, ale je dobré pozrieť sa na inzeráty a zistiť, za koľko sa predávajú podobné byty. Ak dáš cenu príliš vysoko, ľudia o to nebudú mať záujem. Ak príliš nízko, budú si myslieť, že tam straší.

Inzeráty, fotky, texty

To je tvoja šanca spraviť dojem. Pekné fotky sú základ, tu neplatí „veď to je jedno“. Ak nemáš foťák, aspoň mobil s dobrým rozlíšením. A text? Žiadne „krásny byt, treba vidieť“. Napíš, prečo je výnimočný, čo máš rád na okolí, a spomeň blízke obchody, školy alebo parky. Ukáž, že tam je radosť bývať.

Potrebujete oceniť nehnuteľnosť pred predajom, alebo pre dedičské konanie?

Kontaktujte ma a pomôžem Vám.

0903 618 307 info@vladimirgabor.sk

Spolupráca s realitkou

Ak si na to netrúfaš sám, môžeš využiť realitku. Počítaj však s tým, že si za to vezmú províziu, niečo ako daň za pohodlie. Je to však dobré riešenie, ak nemáš čas riešiť obhliadky a zmluvy. Ak chceš mať istotu predaja za najlepšiu cenu, volaj mne.

Obhliadky

Tu si daj záležať. Nezabudni, že prvý dojem je dôležitý – uprataný byt, možno nejaká tá vôňa sviečky alebo čerstvej kávy. Ľudia sa musia cítiť príjemne, keď vkročia. Ale pozor, nech to nie je ako reklama na osviežovače vzduchu.

Zmluvy a byrokracia

Keď už máš kupca, prichádza právna časť. Zmluvy, notár, kataster… Tu sa oplatí mať poruke právnika, aby ti poradil a veci prebehli hladko. Tieto detaily ťa môžu zachrániť pred nepríjemnými prekvapeniami.

Odovzdanie bytu

Nakoniec, keď je všetko hotové a peniaze na účte, prichádza čas na odovzdanie bytu. Nezabudni na protokol, kde spíšete všetky odovzdané kľúče, stav meračov (voda, elektrina) a ideš!

Držím palce, aby sa ti byt podarilo predať rýchlo a bez komplikácií! Možno to nebude úplne ako predať starý bicykel na bazári, ale ak si pripravený a dobre zorganizovaný, bude to v pohode. Alebo aj nie.

Photo of author

Vladimir Gábor

Realitný maklér s dlhoročnými skúsenosťami v predaji a kúpe nehnuteľností.

Vložiť komentár