Bývanie Nikola Teslu: Z chudoby na výslnie a späť

Vladimir Gábor

Bývanie slávnych

Nikola Tesla, slávny srbsko-americký vynálezca a inžinier, prežil väčšinu svojho života v New Yorku, kde sa často sťahoval a býval prevažne v hoteloch. Jeho finančná situácia sa počas života dramaticky menila – od počiatočnej chudoby cez obdobie bohatstva a slávy až po finančné problémy v neskorších rokoch.

Časté sťahovanie

Nikola Tesla bol známy svojím častým sťahovaním, najmä v New Yorku, kde strávil väčšinu svojho produktívneho života. Jeho tendencie k častým zmenám bydliska boli ovplyvnené jednak jeho pracovnými potrebami, tak aj meniacou sa finančnou situáciou.

Po príchode do New Yorku v roku 1884 Tesla začínal prakticky bez prostriedkov (1). Zpočiatku býval v jednoduchých ubytovniach a prenajatých izbách, čo zodpovedalo jeho vtedajšej finančnej situácii. Keď sa jeho kariéra začala rozvíjať, presťahoval sa do lepších ubytovaní, ale stále si ich len prenajímal (1).

Tesla si zriadil svoje prvé laboratórium na adrese 89 Liberty Street, kde pracoval na zdokonalení motora na striedavý prúd (2). Po úspechu s týmto vynálezom sa v roku 1889 presťahoval do nového laboratória na 175 Grand Street (2). Táto častá zmena pracovných priestorov odrážala jeho rastúce potreby pre výskum a vývoj.

S rastúcou slávou a finančnými prostriedkami si Tesla mohol dovoliť luxusnejšie bývanie. Presťahoval sa do prestížneho Gretsch Hotelu na adrese 49 W 27th St., ktorý bol v tej dobe vrcholom luxusu v New Yorku (2). Tento hotel, postavený v roku 1888 za milión dolárov, ponúkal moderné vymoženosti ako elektrické osvetlenie a výťahy (2).

Tesla však nikdy nevlastnil nehnuteľnosť. Namiesto toho preferoval život v hoteloch, čo mu umožňovalo flexibilitu a oslobodilo ho od starostí spojených s údržbou domácnosti (3). Táto preferencia však mala aj svoje temné stránky, najmä v neskorších rokoch jeho života.

V 30. rokoch 20. storočia, keď sa Tesla potýkal s finančnými problémami, bol nútený sťahovať sa z jedného hotela do druhého, pretože nemohol platiť účty (1). Nakoniec skončil v hoteli New Yorker, kde strávil posledných desať rokov svojho života (2).

Teslove časté sťahovanie nebolo len výsledkom jeho pracovných potrieb alebo finančných výkyvov, ale tiež odrážalo jeho excentrickú povahu a špecifické požiadavky na osobný priestor. Napríklad v hoteli New Yorker trval na tom, aby všetci dodržiavali vzdialenosť aspoň troch stôp od neho, aby sa vyhol ich baktériám (1).

Aj keď Tesla nikdy nevlastnil nehnuteľnosť, jeho život v New Yorku zanechal trvalú stopu. Dnes nesie juhozápadný roh Bryant Parku, kde Tesla často kŕmil holuby, názov „Nikola Tesla Corner“ na jeho počesť (2).

Potrebujete oceniť nehnuteľnosť pred predajom, alebo pre dedičské konanie?

Kontaktujte ma a pomôžem Vám.

0903 618 307 info@vladimirgabor.sk

Finančné problémy

Po príchode do New Yorku v roku 1884 sa Tesla potýkal s finančnými ťažkosťami.

Napriek tomu, že mal odporúčajúci list pre Thomasa Edisona, začínal prakticky bez prostriedkov a musel sa živiť manuálnou prácou pre Western Union Telegraph Company (1).

Jeho situácia sa zlepšila v roku 1885, keď získal financovanie pre Tesla Electric Light Company, ale čoskoro bol z tohto podniku vytlačený a opäť sa ocitol v ťažkej finančnej situácii (2).

Až založenie Tesla Electric Company v roku 1887 mu prinieslo stabilnejšie finančné zázemie a umožnilo mu plne sa venovať svojim vynálezom a výskumu (2).

Bohatstvo a následná chudoba

Po úspešnom predaji patentových práv na systém striedavého prúdu spoločnosti Westinghouse v roku 1888 sa Tesla tešil značnému bohatstvu a sláve (4).

Toto obdobie prosperity mu umožnilo financovať ambiciózne projekty, ako bola veža Wardenclyffe.

Avšak nadmerné investície do experimentov a neúspech niektorých projektov viedli k postupnému vyčerpaniu jeho finančných zdrojov. V 30. rokoch 20. storočia sa Tesla ocitol v ťažkej finančnej situácii, ktorá ho nútila sťahovať sa z jedného hotela do druhého, keď už nemohol platiť účty (2).

Napriek tomu, že jeho vynálezy zmenili svet, zomrel v roku 1943 relatívne chudobný, čo podčiarkuje tragický kontrast medzi jeho vedeckým prínosom a osobným finančným osudom.

Zdroje:

#bývanie

Photo of author

Vladimir Gábor

Realitný maklér s dlhoročnými skúsenosťami v predaji a kúpe nehnuteľností.

Vložiť komentár