Ako objaviť krásne miesta – bez turistov

Vladimir Gábor

Taký je život

Ak chcete zažiť niečo iné ako masový turizmus a objaviť skutočne autentické miesta, nestačí do Google zadať „hidden gems“.

Tieto skryté poklady totiž takto objavujú aj davy ďalších, ktorí tiež netúžia ísť vyšliapanými chodníčkami. A tak sa z neznámych zákutí rýchlo stávajú novodobé turistické atrakcie, ktorým chýba to čaro nenápadnosti a nepoznanosti.

Ako teda nájsť miesta, o ktorých ostatní nevedia a zažiť ten pocit, že objavujete niečo nové a nepoznané?

Ja osobne verím v silu náhody, neplánovania a spontánnych rozhodnutí.

Otvorte si mapu a hľadajte malé dedinky či mestečká v okolí veľkých turistických centier. Tam často nájdete autentický život miestnych, bez davov turistov.

Alebo si prenajmite auto a jazdite po vedľajších cestách – určite narazíte na zaujímavé miesta, o ktorých nikde nepíšu.

Keď cestujem do neznámeho mesta či krajiny, mám rád, keď môžem len tak blúdiť uličkami, zabočiť do neznámej štvrte, sledovať, kam ma nohy a zvedavosť zavedú.

Stačí sa poobzerať, vnímať, čo okolo seba vidíte a počujete. Možno vás priláka vôňa neznámeho jedla, možno hudba miestneho pouličného umelca, možno nezvyčajná architektúra budov.

Toto spontánne objavovanie je ako listovanie v knihe príbehov daného miesta. Nikdy neviete, na akú kapitolu natrafíte, ale práve to je na tom vzrušujúce.

Potrebujete oceniť nehnuteľnosť pred predajom, alebo pre dedičské konanie?

Kontaktujte ma a pomôžem Vám.

0903 618 307 info@vladimirgabor.sk

Samozrejme, takéto cestovanie vyžaduje istú dávku odvahy a ochoty riskovať. Niekedy totiž nenarazíte na nič extra – len na obyčajné miesto, akých sú tisíce. Aj tie sú však všade iné.

A potom ten pocit, keď natrafíte na očarujúce zákutie, o ktorom ste predtým nič nevedeli, stojí za to.

straight alley road with brown buildings

Čo tak pohľadať menej známe alternatívy k populárnym miestam?

Napríklad namiesto preplnenej hlavnej pláže sa vybrať k neďalekej lagúne, namiesto vyhliadkovej veže navštíviť kopec s rovnako pekným výhľadom ale bez davov. Stačí si len všímať svoje okolie a hľadať to, čo iným unikne.

A možno najlepší tip: proste sa stratiť. Vypnite GPS, nechajte mapu v hoteli a len tak sa túlajte ulicami. Vyberte sa na cestu bez konkrétneho cieľa a dovoľte svojim nohám, aby rozhodli o smere. Určite narazíte na zaujímavé zákutia, o ktorých žiadny sprievodca nepíše.

Najkrajšie objavy sú často tie neplánované.

Podstatou cestovania je predsa objavovanie. Tak sa nebojte opustiť vyšliapané chodníčky a vydať sa do neznáma. Možno nájdete svoje vlastné skryté poklady, o ktorých budete rozprávať ešte dlho po návrate domov.

A kto vie – možno sa raz vaše objavy stanú ďalšími „hidden gems“ v turistických sprievodcoch.

Ale dovtedy si ich užívajte sami.

Photo of author

Vladimir Gábor

Realitný maklér s dlhoročnými skúsenosťami v predaji a kúpe nehnuteľností.

Vložiť komentár