Hypotéky opäť klesajú: šanca pre klientov znovu ušetriť

Vladimir Gábor

Predaj

Zdá sa, že letné obdobie prinieslo pozitívne správy pre tých, čo sa obávajú vysokých hypotekárnych úrokov. Kým v júni sa sadzby pohybovali na úrovni okolo 4,69 percenta, dnes je situácia priaznivejšia a klienti môžu výrazne ušetriť.

„Pre klientov, ktorí dostali úrok okolo 4,69 percenta, môže byť teraz významné žiadať o zníženie,“ hovorí hypotekárny špecialista Slavomír Molnár. Ak sa im podarí znížiť úrok o pol percenta, mohlo by to priniesť úsporu približne 500 eur ročne.

Konkurenčný boj aj pokles štátnych dlhopisov

Menšie banky začali znižovať úroky už v auguste, pričom najväčšie banky ich nasledovali. Vývoj, ktorý podľa Molnára súvisí s dvoma hlavnými faktormi:

  • Konkurenčný boj medzi bankami
  • Pokles úročenia štátnych dlhopisov

Nepodliehajte pokušeniu pri každom znížení

Molnár však varuje pred prehnanou horlivosťou. „Banky nebudú ochotné prehodnotiť úroky pri každom malom poklese,“ zdôrazňuje. Odporúča počkať, kým sa sadzby znížia aspoň o pol percenta.

Pri zostatku hypotéky 100-tisíc eur to znamená úsporu na úrokoch okolo 40 eur mesačne, čo už je zaujímavá suma.

Príležitosť pre klientov s vysokými úrokmi

Zároveň dodáva, že klienti, ktorí majú aktuálnu sadzbu okolo 4,6 percenta alebo vyššiu, by mali kontaktovať svoju banku. „Niektoré banky, napríklad 365.bank, dnes ponúkajú úrok 3,95 percenta pri päťročnom fixe a Prima banka sadzbu 4 percentá,“ hovorí Molnár.

Potrebujete oceniť nehnuteľnosť pred predajom, alebo pre dedičské konanie?

Kontaktujte ma a pomôžem Vám.

0903 618 307 info@vladimirgabor.sk

Podľa hypotekárnych odborníkov však dnes už neplatí, že banky automaticky znížia úrokovú sadzbu pod hrozbou odchodu do inej banky. Klient musí mať dobrú bonitu a banke ukázať, že sa oplatí o neho bojovať.

Zmena úroku a poplatky

Ak sa klient rozhodne požiadať o zníženie sadzby mimo fixácie, môže očakávať poplatok v rozmedzí od 100 do 200 eur. Podľa Molnára je však aj pri takomto poplatku často možné dosiahnuť pozitívne finančné výsledky.

Pokles úrokov: jeho budúcnosť je zatiaľ nejasná

Čo sa týka ďalšieho vývoja úrokových sadzieb, Molnár nechce predikovať budúcnosť. „Vplyv môžu mať aj pripravované kroky vlády, ako napríklad daň z transakcií či iná daň pre banky, ktoré by mohli spôsobiť, že úroky opäť nezdražejú.

Hypotekárny trh je dynamický a vývoj úrokových sadzieb v najbližších mesiacoch bude určite zaujímavý sledovať. Avšak jedno je isté: pre klientov, ktorí aktívne sledujú svoje finančné možnosti, môže byť teraz priaznivé obdobie na úsporu.

„Banky nebudú ochotné prehodnotiť úroky pri každom malom poklese, odporúča čakať do zníženia aspoň o pol percenta.“

zdroj DenníkN: Keby som mal úrok blízko 5 percent, už by som žiadal o jeho zníženie, hovorí hypotekárny špecialista (+ podcast)

#bývanie

Photo of author

Vladimir Gábor

Realitný maklér s dlhoročnými skúsenosťami v predaji a kúpe nehnuteľností.
white home appliance hanging by building

Výhody klimatizácie v byte a dome

Slovensko v očiach investorov: kľúčová bude ohlasovaná konsolidácia, tvrdí analytik Horňák

Ilustrácia zobrazuje graf s poklesom hypoték, slovenskou vlajkou na pozadí a symbolmi mien Eurozóny

Vložiť komentár