Perplexity vs. Google: zbohom staré vyhľadávanie

Vladimir Gábor

Technológie

V poslednej dobe pozorujem, že moje vyhľadávacie návyky sa začínajú meniť. Namiesto tradičného googlenia čoraz častejšie siahnem po Perplexity – konverzačnom vyhľadávači. A hoci to ešte nie je úplne dokonalé, musím povedať, že výsledky ma často príjemne prekvapia.

V čom je teda hlavný rozdiel? Klasické vyhľadávače ako Google fungujú na princípe kľúčových slov – zadáte frázu a dostanete zoznam webstránok, ktoré ju obsahujú. Je to rýchle a priamočiare, ale niekedy to nestačí. Musíte sa preklikávať na viacero výsledkov, hľadať relevantné pasáže, spájať si informácie z rôznych zdrojov. Zaberie to čas a výsledok nemusí byť vždy uspokojivý.

Konverzačné vyhľadávače k tomu pristupujú inak. Vďaka pokročilej umelej inteligencii sa snažia pochopiť kontext vašej otázky a rozdeliť ju na viaceré zmysluplné kroky, ak je to potrebné. Až potom poskytnúť odpoveď. Prechádzajú stovky webstránok, extrahujú kľúčové informácie a syntetizujú ich do súvislého celku. Nepotrebujete teda prechádzať zoznamom odkazov, ale dostanete ucelenú a dobre štruktúrovanú informáciu priamo na mieru vašej požiadavky.

Napríklad. Chystám novú ponuku na predaj domu v Starom Hrozenkove. Je to na hranici s Českou republikou, lokalita, cez ktorú často chodím, ale nepoznám ju celkom v kontexte širšieho okolia.

Robím cenovú analýzu, ale priamo v Hrozenkove nič na predaj nie je, takže sa nemám čoho chytiť. Musím teda preskúmať širšie okolie, podobné obce, ponuky v nich a na základe toho odhadnúť predajnú cenu domu. Namiesto pracného hľadania informácií o jednotlivých obciach v okolí napíšem komplexnejší prompt a priamo na obrázku vidieť ako Perplexity samé vytvorilo podotázky a hľadalo informácie jednotlivo:

Pýtal som sa ďalej a svoju otázku som mohol vetviť hlbšie a hlbšie:

Potrebujete oceniť nehnuteľnosť pred predajom, alebo pre dedičské konanie?

Kontaktujte ma a pomôžem Vám.

0903 618 307 info@vladimirgabor.sk

https://www.perplexity.ai/search/porovnaj-pocty-obyvatelovi-ces-avGti.2SQPGrXRSjEosl_A

ale je mi jasné, že zatiaľ mi to kompletnú cenovú analýzu neurobí, takže tú budem musieť dokončiť sám. Takéto komplexné vyhľadávanie však mimoriadne zrýchľuje moju prácu.

Veľkou výhodou je aj interaktivita. Keď vám niečo nie je jasné, môžete položiť doplňujúce otázky. Systém sa učí z vašich preferencií a prispôsobuje sa vám. Je to skôr konverzácia než jednosmerné vyhľadávanie, čo môže byť v mnohých situáciách praktickejšie a prirodzenejšie.

Predstavte si to napríklad pri varení – namiesto zoznamu receptov môžete priamo konzultovať postup a ingrediencie s virtuálnym šéfkuchárom.

Samozrejme, ide o mladú technológiu, takže to nie je bez chýb. Niekedy môžu byť odpovede nepresné alebo zavádzajúce. Stále je dôležité overovať si informácie. Generatívna AI môže tiež niekedy „halucinácie“ a vymýšľať si veci, ktoré na webe v skutočnosti nie sú.

Napriek tomu si ale myslím, že konverzačné vyhľadávače majú veľkú perspektívu. Umelá inteligencia neustále napreduje a tieto nedostatky sa určite podarí postupne odstrániť. Prinesie to nový, efektívnejší a užívateľsky prívetivejší spôsob, ako pristupovať k informáciám. Pre bežných ľudí to môže znamenať veľkú úsporu času aj možnosť lepšie sa zorientovať v záplave online obsahu. Klasické vyhľadávače určite len tak nezmiznú, ale pre mnohé bežné situácie sa podľa mňa stanú konverzační asistenti tou pohodlnejšou voľbou.

#technológie

Photo of author

Vladimir Gábor

Realitný maklér s dlhoročnými skúsenosťami v predaji a kúpe nehnuteľností.