Zrnko piesku vo vesmíre

Vladimir Gábor

Taký je život

Sedel som na pláži pod hviezdami a prepadali ma hlboké filozofické otázky.

Ozaj hlboké. Veď viete, taký ten typ, keď sa pýtate sami seba, prečo tu sme, čo je zmyslom života a či zrnko piesku v ruke vôbec niečo znamená.

Zrnko piesku.

Vzal som si jedno do ruky a pozorne som si ho prezeral. Bolo miniatúrne, drobné, nepatrné. Sotva som ho videl.

A predsa – keď som si predstavil, koľko takých zrniek tvorí celú pláž, koľko pláží je na celej Zemi, a že naša Zem je len malá guľôčka vo vesmíre, tak mi to zrnko zrazu nepripadalo až také bezvýznamné.

Spomínam si na astronauta Neila Armstronga, ktorý povedal niečo v zmysle, že keď prvý krát vystúpil na Mesiac a z vesmírnej diaľky sa pozrel na Zem, zakryl si ju palcom. Taká maličká sa mu zdala.

Ako to zrnko piesku v mojej ruke.

Z pohľadu vesmíru sme naozaj drobní. Ale predsa… Každé to zrnko piesku je súčasťou niečoho väčšieho. Každé má svoj účel a zmysel. Rovnako ako každý z nás, ľudí.

Zázrak v zrnku

Fascinuje ma, ako môže byť také drobné zrnko piesku zložené z miliárd a miliárd atómov. Môže obsahovať približne 43 kvintiliónov (43 x 10^18) atómov. To je neuveriteľne veľké číslo – 43 nasledované 18 nulami.

A každý ten atóm je vlastne malý vesmír sám o sebe. Elektróny krúžiace okolo jadra, protóny a neutróny vo vnútri.

Potrebujete oceniť nehnuteľnosť pred predajom, alebo pre dedičské konanie?

Kontaktujte ma a pomôžem Vám.

0903 618 307 info@vladimirgabor.sk

Taký je ten zázrak – nekonečná zložitosť ukrytá v maličkosti.

A rovnako fascinujúci zázrak je ľudská bunka. V tom drobnom balíčku je ukrytá neuveriteľná komplexnosť – gény, chromozómy, mitochondrie, ribozómy… Celý „strojový park“, ktorý udržuje bunku a celý organizmus nažive. A to všetko v niečom menšom než zrnko piesku.

Keď nad tým takto rozmýšľam, uvedomujem si, že všetci sme súčasťou niečoho väčšieho. Tak ako atómy tvoria zrnko piesku a bunky tvoria človeka, tak aj my všetci tvoríme ľudstvo. A ľudstvo je súčasťou tohto úžasného vesmíru plného zázrakov.

Sme vesmír

Astronóm Carl Sagan raz povedal: „Sme spôsob, akým si vesmír uvedomuje sám seba.“

Sme deti vesmíru, pretkaní hviezdnym prachom. Zložení z tých istých prvkov ako hviezdy nad nami.

Aj keď sme v porovnaní s vesmírom maličkí, sme jeho neoddeliteľnou súčasťou. Sme zázrakom vedomia, ktoré vzišlo z tohto vesmíru. A naším poslaním je tento zázrak ďalej skúmať, obdivovať a chrániť.

Tak ako je každé zrnko piesku a každá bunka dôležitá, tak je dôležitý aj každý jeden z nás. Možno sa niekedy cítime stratení a bezvýznamní tvárou v tvár nekonečnosti vesmíru… ale nie sme. Sme jeho zázračnou súčasťou.

Každý z nás má v sebe vesmír.

A je na nás, ako s týmto poznaním naložíme. Či budeme žiť s úžasom a vďačnosťou, alebo prepadneme strachu z vlastnej nepatrnosti.

Ja si vyberám to prvé.

Lebo aj keď som len zrnkom piesku vo vesmíre, som zázračným a neoddeliteľným zrnkom tohto vesmíru. A to je dostatočný dôvod na to, mať radosť.

#filozofické

Photo of author

Vladimir Gábor

Realitný maklér s dlhoročnými skúsenosťami v predaji a kúpe nehnuteľností.

Vložiť komentár