Ako vybrať správneho realitného makléra

Vladimir Gábor

Predaj

Výber správneho realitného makléra je kľúčovým krokom pri predaji alebo kúpe nehnuteľnosti, ktorý môže výrazne ovplyvniť úspešnosť a efektivitu celého procesu. Tento proces zahŕňa hodnotenie skúseností, marketingovej stratégie a reputácie makléra, ako aj jeho schopnosti komunikovať a zastupovať záujmy klienta.

Kľúčové faktory výberu makléra

Pri výbere realitného makléra je zásadné zohľadniť niekoľko kľúčových faktorov:

  • Skúsenosti a odbornosť – overte si úspešnosť predajov a priemernú dobu predaja podobných nehnuteľností
  • Marketingová stratégia – kvalitný maklér by mal ponúkať profesionálne fotografie, 3D prehliadky a inzerciu na všetkých relevantných portáloch
  • Reputácia a referencie – prečítajte si recenzie predchádzajúcich klientov a overte si činnosť makléra online
  • Komunikácia a prístup – sledujte, či sa maklér zaujíma o vaše potreby a či dokáže vysvetliť cenové trendy v danej lokalite, alebo segmente nehnuteľnosti, ktorý s ním chcete predávať

Dôležité je tiež, aby maklér vždy zastupoval vaše najlepšie záujmy a bol schopný poskytnúť transparentné informácie o celom procese predaja či kúpy nehnuteľnosti. 5

Varovné signály

Pri výbere realitného makléra je dôležité dávať pozor na varovné signály, ktoré môžu naznačovať neprofesionálne alebo nespoľahlivé jednanie. Medzi tieto signály patrí súhlas s nereálne vysokou cenou nehnuteľnosti len pre to, aby získal zákazku, nedostatok záujmu o potreby klienta a neschopnosť poskytnúť referencie alebo informácie o predchádzajúcich predajoch.

Potrebujete oceniť nehnuteľnosť pred predajom, alebo pre dedičské konanie?

Kontaktujte ma a pomôžem Vám.

0903 618 307 info@vladimirgabor.sk

Maklér, ktorý sa príliš zameriava na svoje ocenenia a tituly bez skutočných výsledkov, môže tiež vzbudzovať podozrenie. Je vhodné sa vyhnúť maklérom, ktorí pristupujú k predaju nehnuteľnosti s minimom informácií o nej, alebo nejavia záujem o vaše potreby.

Praktické kroky pri výbere

Pri hľadaní vhodného realitného makléra je vhodné začať odporúčaniami od rodiny a priateľov. Následne preskúmajte online prezentáciu makléra a jeho realitnej kancelárie, vrátane sociálnych sietí a webových stránok. Osobne sa stretnite s niekoľkými maklérmi, porovnajte ich prístup a pýtajte sa na konkrétnu marketingovú stratégiu a ponúkané služby.

  • Overte si licencie a členstvo v profesijných organizáciách
  • Zistite, ako dlho maklérovi obvykle trvá predať podobnú nehnuteľnosť
  • Zhodnoťte kvalitu fotografií a prezentácie nehnuteľností v jeho aktuálnej ponuke
  • Nezabudnite sa spýtať na ich skúsenosti s predajom podobných nehnuteľností vo vašej lokalite, ak to dáva zmysel.

Nízka provízia = úspora?

Nízka provízia realitného makléra nemusí nutne znamenať úsporu pre klienta. V praxi sa často stáva, že makléri súťažia o klientov ponúkaním čo najnižších provízií, ale to môže viesť k nižšej kvalite služieb.

Makléri s príliš nízkou províziou nemusia mať dostatočné prostriedky na kvalitný marketing nehnuteľnosti ani motiváciu poskytovať komplexné služby, čo môže v konečnom dôsledku viesť k predaju nehnuteľnosti pod jej skutočnou hodnotou.

Primeraná provízia, ktorá sa zvyčajne pohybuje okolo 3-5% z predajnej ceny, by mala zahŕňať odborné služby, marketing, právne zabezpečenie a celkový profesionálny prístup. Klient by sa mal zamerať skôr na hodnotu poskytovaných služieb a potenciálny výsledok predaja než len na výšku provízie.

#pracovné

Photo of author

Vladimir Gábor

Realitný maklér s dlhoročnými skúsenosťami v predaji a kúpe nehnuteľností.