Kultúra ako biliardová guľa

Vladimir Gábor

Taký je život

Sme ľudia, ktorí sa snažia byť kultúrni a zachovať si národné tradície.

Niekedy sa to však obmedzí len na zakonzervovanie toho, čo sme poznali v našom živote. Hovoríme o tradičných jedlách, krojoch, piesňach a zvykoch, ako keby to boli nemenné piliere našej identity.

Zabúdame však, že celá naša kultúra, ktorú poznáme, je výsledkom niekoľkých posledných desaťročí, možno sto rokov a predtým vôbec neexistovala v tejto podobe.

Kultúra nie je statická a nemenná.

Je to dynamický proces, ktorý sa neustále vyvíja a mení. Je výsledkom miešania rôznych kultúrnych vplyvov, ako biliardová guľa, ktorá narazí do ďalších a ovplyvňuje ich trajektóriu.

Dnešná slovenská kultúra je ovplyvnená nielen našou vlastnou históriou, ale aj vplyvmi okolitých národov, globalizáciou a modernizáciou. To, čo považujeme za tradičné, je často len výsledkom posledných generácií.

Naša súčasná kultúra je teda hlavne výsledkom pamäte, ktorú máme zo svojho života.

Potrebujete oceniť nehnuteľnosť pred predajom, alebo pre dedičské konanie?

Kontaktujte ma a pomôžem Vám.

0903 618 307 info@vladimirgabor.sk

Kultúra pred 200 rokmi bola iná, pred 400 rokmi ešte iná a pred 600 rokmi úplne odlišná.

Smiešne by bolo trvať na tom, aby dnešná kultúra bola rovnaká ako tá spred 600 rokov. Predstavte si, že by sme sa všetci obliekali do stredovekých habitov, jedli len stredoveké jedlá a počúvali stredovekú hudbu.

Kde sa v človeku berie túžba zachovávať tradície s domnienkou, že tak je to správne? Ako keby zakonzervovanie nejakého stavu bolo automaticky dobré a prospešné.

Pravdou je, že to, čo sa nám dnes javí ako správne a tradičné, nemusí mať rovnaký význam pre budúce generácie. Oni to môžu vnímať inak alebo chcieť svoju kultúru upraviť o nové prvky.

Možno budú chcieť pridať nové zvyky, nové jedlá, nové piesne. A budú mať na to plné právo. Kultúra sa vyvíja spolu so spoločnosťou a nemala by skostnatieť v minulosti.

Niekedy mám pocit, že snaha o zachovanie tradícií je ako keď sa zrnko piesku snaží zabrzdiť celú Saharu, pričom je len nepatrnou súčasťou obrovského kolosa. Nemôžeme zastaviť vývoj a zmeny, ktoré prichádzajú.

Môžeme sa však snažiť pochopiť, odkiaľ pochádzame, a zároveň byť otvorení novému. Kultúra nie je nemenná socha vytesaná do kameňa, ale živý organizmus, ktorý rastie a prispôsobuje sa. Tak ako biliardová guľa, aj naša kultúra je v neustálom pohybe a interakcii s inými.

A to je dobre. Lebo práve táto dynamika robí našu kultúru bohatou, pestrou a stále zaujímavou.

#filozofické

Photo of author

Vladimir Gábor

Realitný maklér s dlhoročnými skúsenosťami v predaji a kúpe nehnuteľností.