Slovensko v očiach investorov: kľúčová bude ohlasovaná konsolidácia, tvrdí analytik Horňák

Vladimir Gábor

Predaj

V auguste začali slovenské banky postupne znižovať úrokové sadzby hypoték, no na prudké zmeny v kontexte eurozóny to nestačí. Podľa údajov Európskej centrálnej banky boli v júli hypotéky na Slovensku štvrté najdrahšie v eurozóne s priemernou sadzbou 4,6 percenta. Aj keď boli hypotéky mierne lacnejšie ako v Grécku, stále majú slovenskí klienti vyššie úrokové zaťaženie v porovnaní s priemerom eurozóny.

Vplyv verejných financií na úrokové sadzby

Najvýraznejším faktorom, ktorý momentálne ovplyvňuje vývoj úrokových sadzieb na Slovensku, je stav verejných financií. „Iba sa potvrdzuje to, na čo sme upozorňovali už dávnejšie,“ hovorí analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Podľa neho sadzby na Slovensku klesajú pomalšie a miernejšie pre vysoké výnosy štátnych dlhopisov a dodatočné zaťaženie bánk bankovým odvodom.

Lepším výhľadom by mohlo byť ohlasované konsolidačné opatrenie. „Kľúčová bude ohlasovaná konsolidácia,“ zdôrazňuje Horňák, pričom dodáva, že realistické úsporné opatrenia môžu zlepšiť vnímanie Slovenska v očiach zahraničných investorov. Podľa Horňáka by správne opatrenia mohli pomôcť znížiť výnosy štátnych dlhopisov, čo by následne mohlo uvoľniť priestor pre ďalšie zlacňovanie hypoték.

Obavy z ďalšieho vývoja

Analytici sa však netaja obavami z ďalšieho vývoja. Vláda zatiaľ neprezradila detaily pripravovaných úsporných opatrení, a NBS prognózuje výnosy desaťročných dlhopisov na úrovni 3,6 percenta na najbližšie tri roky. Viacerí odborníci predpovedajú do budúcna dokonca nárast nad štyri percentá, čo by mohlo obmedziť možnosti ďalšieho zlacňovania hypoték.

Potrebujete oceniť nehnuteľnosť pred predajom, alebo pre dedičské konanie?

Kontaktujte ma a pomôžem Vám.

0903 618 307 info@vladimirgabor.sk

„Náklady financovania slovenských bánk boli od jari stabilné, v júli a v prvej polovici augusta však o niečo klesli,“ tvrdí analytik VÚB Zdenko Štefanides. Dodáva, že vytvorili priestor pre mierne zníženie sadzieb, ktoré teraz banky prenášajú do klientskych sadzieb.

Trend úrokových sadzieb

Banky majú tendenciu dlhšiu dobu držať sadzby hypoték približne jeden percentný bod nad úrovňou výnosov desaťročných štátnych dlhopisov. Pri plánovanej konsolidácii by im však mohlo hroziť ďalšie zaťaženie v podobe transakčnej dane, čo by sa mohlo odraziť aj v nastavení úrokov pre klientov.

Analytici tak zostávajú opatrní a upozorňujú, že aj keď sa podarí znížiť úrokové sadzby, Slovensko bude stále bojovať s vysokými nákladmi na bývanie v porovnaní so zvyškom eurozóny. Pokles výnosov štátnych dlhopisov by mohol byť len jedným krokom k stabilizácii situácie.

„Dostupnosť bývania sa veľmi nezvýši,“ uzatvára Horňák, pričom dodáva, že ďalší vývoj sadzieb hypoték bude závisieť nielen od krokov ECB, ale aj od domácej ekonomickej politiky a jej schopnosti presadiť konsolidačné opatrenia.

zdroj Denník N, Martina Kláseková: Graf dňa: Hypotéky lacnejú na Slovensku neskôr a pomalšie ako vo väčšine krajín eurozóny

#bývanie

Photo of author

Vladimir Gábor

Realitný maklér s dlhoročnými skúsenosťami v predaji a kúpe nehnuteľností.