Domy s červenými dverami

Vladimir Gábor

Tipy pre bývanie

Podľa nedávnych štúdií realitného trhu môžu mať červené vstupné dvere prekvapivý vplyv na predaj domov. Zatiaľ čo niektoré výskumy naznačujú, že domy s červenými dverami sa predávajú za vyššie ceny, iné priznávajú, že je to s touto výraznou farbou a jej dopadom na predaj zložitejšie.

Štúdia Safestyle: domy s červenými dverami majú o 36% vyššie ceny

Štúdia spoločnosti Safestyle odhalila, že domy s červenými vstupnými dverami sa predávali v priemere o 36% drahšie než bola priemerná cena domov1. Toto zistenie naznačuje, že červená farba dverí môže mať pozitívny vplyv na predajnú hodnotu nehnuteľnosti.

V niektorých regiónoch bol tento efekt ešte výraznejší – napríklad v Manchesteri sa domy s červenými dverami predávali približne o 60% drahšie než priemerná cena nehnuteľností v meste2.

Môže to však znamenať aj len toľko, že majitelia drahších domov viac inklinujú k červeným dverám. Teda, ak si nainštalujete červené dvere – asi ťažko automaticky dom predáte o 36% viac.

Zistenia zo štúdie Zillow

grovecityrealty.com

Výskum spoločnosti Zillow z roku 2023 priniesol zaujímavé poznatky o vplyve červených vstupných dverí na predaj domov:

  • Domy s červenými dverami sa predávali v priemere o 2 310 USD drahšie než podobné domy s bielymi dverami3.
  • Červené dvere síce priťahovali pozornosť, ale znižovali pravdepodobnosť, že si potenciálny kupujúci prezrú interiér domu4.
  • Tieto zistenia naznačujú, že vplyv červených dverí na predaj domov je komplexnejší, než sa pôvodne predpokladalo, a môže mať ako pozitívne, tak aj potenciálne negatívne dopady na záujem kupujúcich.

Kultúrny význam červených dverí

imaginestagers.com

Červené dvere majú v mnohých kultúrach hlboký symbolický význam.

Potrebujete oceniť nehnuteľnosť pred predajom, alebo pre dedičské konanie?

Kontaktujte ma a pomôžem Vám.

0903 618 307 info@vladimirgabor.sk

V čínskej kultúre sa považujú za symbol šťastia a ochrany pred zlými silami, pričom vo feng-šuej predstavujú bránu pozitívnej energie a prosperity1, 5.

V Severnej Amerike červené dvere tradične signalizovali pohostinnosť a bezpečné útočisko pre unavených cestovateľov6.

Katolícke kostoly často používajú červené dvere ako symbol Kristovej obetavej lásky. Tieto kultúrne asociácie môžu prispievať k atraktivite domov s červenými dverami, aj keď ich priamy vplyv na predajnosť je ťažké kvantifikovať.

Zmiešaný vplyv na predaj

Aj keď červené dvere môžu zvýšiť predajnú cenu domu, ich vplyv na rýchlosť predaja nie je jednoznačný. Pritiahnuť pozornosť ešte neznamená predať a zvlášť otázne sú červené dvere, ak niekoho od obhliadky dokonca môžu odradiť.4.

Zaujímavé, že klienti niekedy do rozhodovania zapájajú pocity a dojmy tak intenzívne, že si neuvedomia aké ľahké je dvere vymeniť.

thespruce.com

Photo of author

Vladimir Gábor

Realitný maklér s dlhoročnými skúsenosťami v predaji a kúpe nehnuteľností.

Vložiť komentár