Investičný výber: byty v Bratislave 09/2024

Vladimir Gábor

Trenčín, Investičný výber

Vitajte v pravidelnom mesačnom prehľade investičných príležitostí na realitnom trhu v Bratislave.

Pri mojom prieskume som našiel päť ponúk, ktoré stoja za pozornosť. To znamená, že je celkom slušný výber na trhu. Samozrejme, toto je len stručný prehľad a zaujímavých príležitostí môže byť oveľa viac.

Ak by ste mali záujem o podrobnejšie informácie alebo častejšie aktualizácie investičných príležitostí, neváhajte ma kontaktovať. Ja alebo moji kolegovia z rôznych regiónov vám radi pomôžeme s hľadaním tej správnej investície.

Bratislavská, 1 izbový byt, Kompletná rekonštrukcia, Bratislava-Záhorská Bystrica: 118 000,- €

Zobraziť ponuku

Komentár: Tento kompaktný jednoizbový byt v Záhorskej Bystrici má viacero zaujímavých výhod. Bytový dom je relatívne nový (postavený v roku 2009) a má výťah, čo zvyšuje komfort bývania. Byt prešiel kompletnou rekonštrukciou, takže nový majiteľ už nebude musieť investovať do úprav. Zaujímavosťou je tiež pivnica a balkón, ktoré rozširujú úžitkovú plochu. Nové bezpečnostné dvere, plastové okná, kuchynská linka so spotrebičmi a vstavaná skriňa sú ďalšími pozitívami.

Lokalita ponúka výhody ako blízkosť prírody s možnosťami športového vyžitia, dostupnosť obchodov vrátane neďalekého nákupného centra Bory Mall a rýchle napojenie na diaľnicu. Mesačné náklady nie sú uvedené, takže je ťažké posúdiť, aké budú celkové náklady na bývanie. Ak by sa kupujúci rozhodol dokúpiť aj parkovacie státie, cena by sa zvýšila o 12 000 €. Celkovo sa jedná o zaujímavú ponuku pre tých, ktorí hľadajú menší byt v atraktívnej lokalite s dobrým bytovým štandardom.

Cenová analýza: Cena za m² je 4 069 €. Mediánová cena €/m² bytov rovnakého druhu, stavu a na rovnakej ulici je 4 189 € (Počet referencií: 2). Čiastočné rekonštrukcie idú za 4 242 €/m² – 123 018,- €

Byt je o -120 €/m² lacnejší než podobné byty. Vzhľadom k situácii na trhu, odporúčam optimálnu cenu nákupu: 112 977 € (3 896 €/m²).

Predajca by musel poskytnúť zľavu 5 023 € – teda 4%.

Podunajská, 2 izbový byt, Kompletná rekonštrukcia, Bratislava-Podunajské Biskupice: 125 000,- €

Zobraziť ponuku

Komentár: Byt prešiel kompletnou rekonštrukciou (výmena elektrických rozvodov, stupačiek, plastových okien, kuchynská linka, podlahy, interiérové dvere a kúpeľňa spojená s wc), čo je z pohľadu kupujúceho veľkou výhodou, keďže odpadajú ďalšie investície do týchto úprav. Navyše bytový dom aktuálne prechádza rekonštrukciou (zateplenie, výmena vstupnej brány, vestibulu, poštových schránok, výťahov, chodieb), čo prispieva k zhodnoteniu bytu. Bezpečnostné kamery v dome sú tiež plusom.

Mesačné náklady 110 EUR pre dve osoby vyzerajú priaznivo. Atraktivitu bytu zvyšuje lodžia a parkovacie miesto s výhľadom priamo z okna, ako aj možnosť dokúpiť pivnicu. Lokalita je zaujímavá vďaka blízkosti cyklotrasy vedúcej k Dunaju a do mesta. Nevýhodou môže byť absencia energetického certifikátu a rok výstavby 1980, čo naznačuje starší bytový dom aj napriek rekonštrukciám.

Cenová analýza: Cena za m² je 3 125 €. Mediánová cena €/m² bytov rovnakého druhu, stavu a na rovnakej ulici je 3 432 € (Počet referencií: 5). Čiastočné rekonštrukcie idú za 3 215 €/m² – 128 600,- €

Byt je o -307 €/m² lacnejší než podobné byty. Vzhľadom k situácii na trhu, odporúčam optimálnu cenu nákupu: 127 670 € (3 192 €/m²).

Predajca by musel poskytnúť zľavu -2 670 € – teda -2%.

Rajecká, 1 izbový byt, Čiastočná rekonštrukcia, Bratislava-Vrakuňa: 127 900,- €

Zobraziť ponuku

Komentár: Ponúkaný byt má niekoľko zaujímavých výhod. Veľkou výhodou je jeho priestrannosť a možnosť prerobiť ho na 1,5 izbový byt. Ďalšími pozitívami sú loggia, zateplený a udržiavaný bytový dom s dvoma výťahmi, slnečná strana a západná orientácia. Byt už má vymenené okná za plastové, má panelové jadro a laminátové parkety v obývačke a predsieni.

Potrebujete oceniť nehnuteľnosť pred predajom, alebo pre dedičské konanie?

Kontaktujte ma a pomôžem Vám.

0903 618 307 info@vladimirgabor.sk

Čo sa týka možných nevýhod, byt má staršiu kuchynskú linku so spotrebičmi, čo môže pre niekoho znamenať potrebu ďalšej investície. Byt je celkovo v pôvodnom stave, aj keď je ihneď obývateľný. Mesačné náklady 95 Eur sa zdajú byť priaznivé, ale nie je úplne jasné, či zahŕňajú všetky služby. Lokalita Vrakuňa môže byť pre niekoho menej atraktívna v porovnaní s inými časťami Bratislavy, aj keď občianska vybavenosť v okolí sa javí ako dostatočná.

Cenová analýza: Cena za m² je 2 907 €. Mediánová cena €/m² bytov rovnakého druhu, stavu a na rovnakej ulici je 2 909 € (Počet referencií: 3). Čiastočné rekonštrukcie idú za 2 909 €/m² – 127 996,- €

Byt je o -2 €/m² lacnejší než podobné byty. Vzhľadom k situácii na trhu, odporúčam optimálnu cenu nákupu: 119 036 € (2 705 €/m²).

Predajca by musel poskytnúť zľavu 8 864 € – teda 7%.

Rajecká, 1 izbový byt, Čiastočná rekonštrukcia, Bratislava-Vrakuňa: 128 000,- €

Zobraziť ponuku

Komentár: Priestranný 1-izbový byt s loggiou v Bratislave-Vrakuni má viaceré výhody. Medzi ne patrí veľká obývacia izba a loggia, možnosť zmeniť dispozíciu na 1,5-izbový byt, dobre udržiavaný bytový dom a dobrá orientácia na západnú stranu. Byt má už vymenené okná za plastové a panelové jadro. Má tiež laminátové parkety v obývačke a predsieni. Výhodou je aj poloha v okolí s dobrou občianskou vybavenosťou, zeleňou a dostupnosťou parkovania. Byt je hneď obývateľný, prípadne je vhodný aj na ďalší prenájom.

Nevýhodou môže byť pôvodný stav bytu, aj keď je obývateľný. Treba rátať s tým, že je potrebná postupná rekonštrukcia, ak si chce nový majiteľ zvýšiť komfort. Mesačné náklady 95 eur vyzerajú nízke, ale nie je isté, či zahŕňajú všetky energie a služby. Treba si overiť, čo všetko pokrývajú, aby neskôr nedošlo k prekvapeniu. Celkovo je to zaujímavá ponuka na kúpu, ktorá má viacero výhod a poskytuje aj možnosti úprav podľa predstáv nového majiteľa.

Cenová analýza: Cena za m² je 2 909 €. Mediánová cena €/m² bytov rovnakého druhu, stavu a na rovnakej ulici je 2 909 € (Počet referencií: 3). Čiastočné rekonštrukcie idú za 2 909 €/m² – 127 996,- €

Byt je o 0 €/m² drahší než podobné byty. Vzhľadom k situácii na trhu, odporúčam optimálnu cenu nákupu: 119 036 € (2 705 €/m²).

Predajca by musel poskytnúť zľavu 8 964 € – teda 7%.

Sabinovská, Garsónka, Čiastočná rekonštrukcia, Bratislava-Ružinov: 135 000,- €

Zobraziť ponuku

Komentár: Táto garsónka v Ružinove na Sabinovskej ulici má výbornú lokalitu v blízkosti Štrkoveckého jazera. Medzi jej výhody patrí zasklená loggia, ktorá zväčšuje úžitkovú plochu bytu, nové rozvody elektriny, plastové okná a pôvodné parkety. Byt prešiel čiastočnou rekonštrukciou, takže do určitých vecí už kupujúci nemusí investovať.

Riziká predstavuje hlavne stav bytového domu, keďže nie je uvedené, v akom je stave a či prešiel nejakou rekonštrukciou. Takisto chýbajú informácie o orientácii bytu a výhľade. Mesačné náklady na bývanie nie sú špecifikované, čo môže pri starších bytových domoch znamenať riziko vyšších dodatočných nákladov na energie a služby.

Cenová analýza: Cena za m² je 4 219 €. Mediánová cena €/m² bytov rovnakého druhu, stavu a na rovnakej ulici je 4 642 € (Počet referencií: 3). Čiastočné rekonštrukcie idú za 4 642 €/m² – 148 544,- €

Byt je o -423 €/m² lacnejší než podobné byty. Vzhľadom k situácii na trhu, odporúčam optimálnu cenu nákupu: 138 146 € (4 317 €/m²).

Predajca by musel poskytnúť zľavu -3 146 € – teda -2%.

Tento investičný výber vychádza každý prvý deň v mesiaci a referuje o ponukách za predchádzajúci mesiac, ktoré boli v čase písania ešte aktívne. Je možné, že po jeho vydaní sa ich stav zmenil – môžu už byť rezervované, predané, alebo stiahnuté z predaja. Ak chcete dostávať viac investičných príležitostí a častejšie, kontaktujte ma.

Photo of author

Vladimir Gábor

Realitný maklér s dlhoročnými skúsenosťami v predaji a kúpe nehnuteľností.