Investičný výber: byty v Trnave 09/2024

Vladimir Gábor

Investičný výber

V tomto článku vám predstavím tri zaujímavé investičné príležitosti na trhu s nehnuteľnosťami v Trnave za mesiac september 2024. Pri výbere som sa zameral na atraktívne lokality, dobré ceny a zaujímavé parametre bytov. Preskúmal som ponuky z rôznych realitných portálov a vybral som tie najzaujímavejšie.

Po prehliadke trhu som zistil, že momentálne je na výber pomerne slušný počet ponúk. Medzi vybranými príležitosťami nájdete garsónky aj väčšie byty v rôznom stave – od pôvodného až po kompletne zrekonštruované. Samozrejme, toto je len malá vzorka z celkovej ponuky na trhu.

Ak by ste mali záujem o viac investičných tipov alebo pravidelnejšie prehľady, neváhajte ma kontaktovať. Rád vám pomôžem ja alebo moji kolegovia z rôznych regiónov nájsť tú správnu investičnú príležitosť.

Študentská, Garsónka, Pôvodný stav, Trnava: 86 990,- €

Zobraziť ponuku

Komentár: Garsónka v pôvodnom stave s balkónom a veľkou pivnicou na Študentskej ulici v Trnave predstavuje zaujímavú investičnú príležitosť vďaka svojej polohe blízko centra mesta. Medzi hlavné výhody patrí kompletné občianske vybavenie v okolí a nízke mesačné náklady na bývanie (cca 100 EUR + internet). Byt má murované jadro, plastové okno a balkónové dvere a v izbe sú drevené parkety, čo znižuje potrebu ďalších investícií.

Napriek tomu, že byt je v pôvodnom stave, môže byť atraktívny pre investorov alebo pre tých, ktorí hľadajú cenovo dostupnejšie bývanie v centre mesta. Nevýhodou je menšia podlahová plocha (22,43 m2), čo však čiastočne kompenzuje veľká pivnica v suteréne. Stav bytového domu nie je špecifikovaný, čo by mohlo predstavovať určité riziko z hľadiska budúcich nákladov na údržbu a opravy.

Cenová analýza: Cena za m² je 3 954 €. Mediánová cena €/m² bytov rovnakého druhu, stavu a na rovnakej ulici je 3 954 € (Počet referencií: 2). Čiastočné rekonštrukcie idú za €/m² – 0,- €

Byt je o 0 €/m² drahší než podobné byty. Vzhľadom k situácii na trhu, odporúčam optimálnu cenu nákupu: 80 899 € (3 677 €/m²).

Predajca by musel poskytnúť zľavu 6 091 € – teda 7%.

Študentská, Garsónka, Pôvodný stav, Trnava: 86 990,- €

Zobraziť ponuku

Komentár: Garsónka ponúka výhody svojou výbornou lokalitou blízko centra mesta Trnava, čo zabezpečuje dostupnosť občianskej vybavenosti. V byte sú už vymenené plastové okná a dvere na balkón, takže kupujúci nemusí do týchto vecí investovať. Balkón je tiež výhodou tohto bytu. Veľká pivnica poskytuje dodatočný úložný priestor.

Potenciálne riziko môžu predstavovať mesačné náklady, ktoré sú uvedené vo výške cca 100 EUR, avšak nie je jasné, či zahŕňajú všetky služby. Kúpeľňa s WC a kuchyňa sú v pôvodnom stave, čo môže pre kupujúceho znamenať dodatočné náklady na rekonštrukciu. Celkovo je byt vhodný skôr pre menšiu domácnosť alebo jednotlivca vzhľadom na svoju veľkosť.

Cenová analýza: Cena za m² je 3 954 €. Mediánová cena €/m² bytov rovnakého druhu, stavu a na rovnakej ulici je 3 954 € (Počet referencií: 2). Čiastočné rekonštrukcie idú za €/m² – 0,- €

Byt je o 0 €/m² drahší než podobné byty. Vzhľadom k situácii na trhu, odporúčam optimálnu cenu nákupu: 80 899 € (3 677 €/m²).

Predajca by musel poskytnúť zľavu 6 091 € – teda 7%.

Vladimíra Clementisa, Garsónka, Kompletná rekonštrukcia, Trnava: 89 900,- €

Zobraziť ponuku

Komentár: Garsónka po rekonštrukcii v Trnave na sídlisku Družba predstavuje zaujímavú ponuku pre kupujúcich hľadajúcich kompletne zariadený byt s nízkymi mesačnými nákladmi. Medzi hlavné výhody patrí dobrá lokalita s kompletnou občianskou vybavenosťou, zateplený a zrekonštruovaný bytový dom, bezproblémové parkovanie vďaka rezidentským kartám a tiež pivnica patriaca k bytu.

Potrebujete oceniť nehnuteľnosť pred predajom, alebo pre dedičské konanie?

Kontaktujte ma a pomôžem Vám.

0903 618 307 info@vladimirgabor.sk

Kupujúci ocení, že garsónka má za sebou kompletnú rekonštrukciu vrátane plastových okien, plávajúcej podlahy, novej kuchynskej linky, murovanej kúpeľne so sprchovacím kútom a samostatného WC. Vďaka tomu už nie sú potrebné ďalšie investície do modernizácie. Balkón je príjemným bonusom poskytujúcim prístup na čerstvý vzduch. Potenciálnym rizikom môže byť menšia výmera bytu (25 m2), čo však pre mnohých kupujúcich nemusí byť prekážkou. Celkovo ide o atraktívnu ponuku pre singles alebo mladé páry hľadajúce moderné bývanie v dobrej lokalite s nízkymi nákladmi na prevádzku.

Cenová analýza: Cena za m² je 3 596 €. Mediánová cena €/m² bytov rovnakého druhu, stavu a na rovnakej ulici je 3 596 € (Počet referencií: 7). Čiastočné rekonštrukcie idú za €/m² – 0,- €

Byt je o 0 €/m² drahší než podobné byty. Vzhľadom k situácii na trhu, odporúčam optimálnu cenu nákupu: 83 607 € (3 344 €/m²).

Predajca by musel poskytnúť zľavu 6 293 € – teda 7%.

Hospodárska, 2 izbový byt, Kompletná rekonštrukcia, Trnava: 108 000,- €

Zobraziť ponuku

Komentár: Ponúkaný 2-izbový byt na Hospodárskej ulici v Trnave má veľmi dobrú polohu v blízkosti centra mesta, autobusovej a železničnej stanice. Byt sa nachádza v zrekonštruovanom bytovom dome s novým výťahom, strechou, oknami a zateplením. Samotný byt taktiež prešiel rekonštrukciou vrátane nových elektrických rozvodov. Veľkou výhodou je balkón a pivnica v suteréne.

Mesačné náklady vo výške približne 250 eur zahŕňajú elektrickú energiu, fond opráv, služby správcu, internet a plyn. Ak tieto náklady pokrývajú všetky služby, sú primerané. Byt sa predáva čiastočne zariadený vrátane kuchyne so spotrebičmi, čo šetrí počiatočné náklady kupujúceho. Potenciálna výška nájmu 600-650 eur mesačne svedčí o atraktivite nehnuteľnosti aj z investičného hľadiska. Nevýhodou môže byť absencia informácií o výhľade z bytu a jeho orientácii na svetové strany.

Cenová analýza: Cena za m² je 2 636 €. Mediánová cena €/m² bytov rovnakého druhu, stavu a na rovnakej ulici je 2 636 € (Počet referencií: 10). Čiastočné rekonštrukcie idú za 2 590 €/m² – 142 450,- €

Byt je o 0 €/m² drahší než podobné byty. Vzhľadom k situácii na trhu, odporúčam optimálnu cenu nákupu: 134 831 € (2 451 €/m²).

Predajca by musel poskytnúť zľavu -26 831 € – teda -25%.

Mozartova, 1 izbový byt, Kompletná rekonštrukcia, Trnava: 115 000,- €

Zobraziť ponuku

Komentár: Tento veľký 1-izbový byt v Trnave na Mozartovej ulici má niekoľko zaujímavých výhod. Byt prešiel rekonštrukciou približne v roku 2013, čo znamená, že kupujúci nebude musieť investovať do nových okien, podláh či kúpeľne. Murovaná kúpeľňa so sprchovacím kútom a menená elektroinštalácia v kúpeľni a kuchyni sú tiež pozitívami. Výmera 42 m2 plus dve loggie po 4 m2 poskytujú dostatočný priestor, pričom existuje aj možnosť prerobiť dispozíciu na 2-izbový byt s obývačkou spojenou s kuchyňou a samostatnou spálňou.

Lokalita ponúka dobrú občiansku vybavenosť – v blízkosti sa nachádza poliklinika, pošta, zastávka MHD či posilňovňa. Bytový dom je zateplený a má dva nové výťahy, čo prispieva k nižším nákladom na energie a väčšiemu komfortu bývania. Dostatok parkovacích miest pri dome je tiež výhodou. Potenciálnym rizikom môžu byť vyššie mesačné náklady vzhľadom na veľkosť bytu, no tento aspekt nie je v popise bližšie špecifikovaný. Celkovo ide o zaujímavú ponuku vhodnú pre pár alebo ako investíciu na prenájom.

Cenová analýza: Cena za m² je 2 738 €. Mediánová cena €/m² bytov rovnakého druhu, stavu a na rovnakej ulici je 2 738 € (Počet referencií: 3). Čiastočné rekonštrukcie idú za €/m² – 0,- €

Byt je o 0 €/m² drahší než podobné byty. Vzhľadom k situácii na trhu, odporúčam optimálnu cenu nákupu: 106 946 € (2 546 €/m²).

Predajca by musel poskytnúť zľavu 8 054 € – teda 7%.

Tento investičný výber vychádza každý prvý deň v mesiaci a referuje o ponukách za predchádzajúci mesiac, ktoré boli v čase písania ešte aktívne. Je možné, že po jeho vydaní sa ich stav zmenil – môžu už byť rezervované, predané, alebo stiahnuté z predaja. Ak chcete dostávať viac investičných príležitostí a častejšie, kontaktujte ma.

Photo of author

Vladimir Gábor

Realitný maklér s dlhoročnými skúsenosťami v predaji a kúpe nehnuteľností.