Investičný výber: byty v Banskej Bystrici 09/2024

Vladimir Gábor

Investičný výber

Vitajte v pravidelnom mesačnom prehľade investičných príležitostí na realitnom trhu v Banskej Bystrici.

Snažím sa vyberať atraktívne lokality s dobrým pomerom ceny a kvality. Tentokrát som našiel päť zaujímavých ponúk, čo naznačuje, že na trhu je celkom slušný výber. Samozrejme, toto je len malá vzorka z celkovej ponuky, ale dúfam, že vám poskytne dobrý prehľad o aktuálnej situácii na trhu.

Ak by ste mali záujem o podrobnejšie informácie alebo častejšie aktualizácie investičných príležitostí, neváhajte ma kontaktovať. Ja alebo moji kolegovia z rôznych regiónov vám radi pomôžeme nájsť tú správnu investíciu pre vás.

Tatranská, 1 izbový byt, Pôvodný stav, Banská Bystrica: 79 900,- €

Zobraziť ponuku

Komentár: Tento 1-izbový byt s lóggiou v Sásovej v Banskej Bystrici je zaujímavou ponukou pre záujemcov o bývanie v tichej časti mesta s dobrou občianskou vybavenosťou. Výhodou je väčšia pivnica v suteréne bytového domu a krásny výhľad na okolie. Byt je prázdny a pripravený na okamžitý predaj.

Medzi nevýhody patrí pôvodný stav bytu, ktorý si bude vyžadovať rekonštrukciu. Mesačné náklady na bývanie sa zdajú byť nízke (cca 80€ na osobu), ale nezahŕňajú všetky energie (elektrina, plyn), takže v konečnom dôsledku môžu byť vyššie. Ďalším potenciálnym rizikom je vek bytového domu (12 poschodí), ktorý môže v blízkej budúcnosti vyžadovať investície do spoločných priestorov a systémov.

Cenová analýza: Cena za m² je 1 972 €. Mediánová cena €/m² bytov rovnakého druhu, stavu a na rovnakej ulici je 1 960 € (Počet referencií: 2). Čiastočné rekonštrukcie idú za €/m² – 0,- €

Byt je o 12 €/m² drahší než podobné byty. Vzhľadom k situácii na trhu, odporúčam optimálnu cenu nákupu: 73 842 € (1 823 €/m²).

Predajca by musel poskytnúť zľavu 6 058 € – teda 8%.

Tatranská, 1 izbový byt, Pôvodný stav, Banská Bystrica: 79 900,- €

Zobraziť ponuku

Komentár: Tento 1-izbový byt v pôvodnom stave v Banskej Bystrici má niekoľko výhod. Nachádza sa v atraktívnej lokalite Sásová s dobrou občianskou vybavenosťou. Bytový dom má vlastnú kotolňu, čo je výhodné z hľadiska nákladov na vykurovanie. Byt má plastové okná a je udržiavaný, hoci v pôvodnom stave. Ďalšou výhodou je krásny výhľad na okolie a k bytu patrí aj väčšia pivnica. Byt je pripravený na nasťahovanie, keďže je prázdny a vyprataný.

Potenciálny kupujúci by mal zvážiť, že byt bude vyžadovať určité investície do rekonštrukcie, keďže je v pôvodnom stave. Mesačné náklady môžu byť opticky nízke, pretože nezahŕňajú všetky energie (elektrina, plyn). Pred kúpou je potrebné dôkladne preveriť technický stav bytového domu a zistiť, aké rekonštrukcie a opravy sú plánované do budúcna, čo môže ovplyvniť výšku mesačných poplatkov.

Cenová analýza: Cena za m² je 1 949 €. Mediánová cena €/m² bytov rovnakého druhu, stavu a na rovnakej ulici je 1 960 € (Počet referencií: 2). Čiastočné rekonštrukcie idú za €/m² – 0,- €

Byt je o -11 €/m² lacnejší než podobné byty. Vzhľadom k situácii na trhu, odporúčam optimálnu cenu nákupu: 74 735 € (1 823 €/m²).

Predajca by musel poskytnúť zľavu 5 165 € – teda 6%.

Podháj, 1 izbový byt, Pôvodný stav, Banská Bystrica: 88 000,- €

Zobraziť ponuku

Komentár: Byt v pôvodnom stave s výhodnou dispozíciou a dobrou orientáciou na svetové strany v pokojnej lokalite s kompletnou občianskou vybavenosťou a dobrou dostupnosťou do centra mesta. Dve lodžie poskytujú priestor na relax a rozšírenie obytnej plochy v teplých mesiacoch.

Potrebujete oceniť nehnuteľnosť pred predajom, alebo pre dedičské konanie?

Kontaktujte ma a pomôžem Vám.

0903 618 307 info@vladimirgabor.sk

Byt sa nachádza v čiastočne zrekonštruovanom bytovom dome s dvomi veľkými výťahmi, čo zvyšuje komfort bývania. Byt je však v pôvodnom stave, čo znamená potrebu ďalších investícií do rekonštrukcie a modernizácie. Plusom je, že je bez tiarch a voľný na nasťahovanie. Treba však počítať s vyššími nákladmi na energie vzhľadom na pôvodný stav.

Cenová analýza: Cena za m² je 2 200 €. Mediánová cena €/m² bytov rovnakého druhu, stavu a na rovnakej ulici je 2 428 € (Počet referencií: 4). Čiastočné rekonštrukcie idú za 2 270 €/m² – 90 800,- €

Byt je o -228 €/m² lacnejší než podobné byty. Vzhľadom k situácii na trhu, odporúčam optimálnu cenu nákupu: 90 322 € (2 258 €/m²).

Predajca by musel poskytnúť zľavu -2 322 € – teda -3%.

Podháj, 1 izbový byt, Pôvodný stav, Banská Bystrica: 88 000,- €

Zobraziť ponuku

Komentár: Tento 1-izbový byt v Banskej Bystrici – Radvani na Podháji je zaujímavý vďaka svojej slnečnej juhovýchodnej orientácii, výbornej lokalite s kompletnou občianskou vybavenosťou a dobrou dostupnosťou do centra. Byt má dve veľké lodžie a pivnicu v suteréne, čo je príjemným bonusom. Nachádza sa v čiastočne zrekonštruovanom panelovom bytovom dome so zatepleným obvodovým plášťom a dvomi veľkými výťahmi.

Nevýhodou je, že byt je v pôvodnom stave, takže nový majiteľ bude musieť počítať s určitou investíciou do rekonštrukcie podľa vlastných predstáv. Napriek tomu je byt vďaka svojej dobrej dispozícii (chodba, samostatné WC, kúpeľňa s vaňou, kuchyňa a veľká izba), lokalite a ďalším parametrom zaujímavou voľbou pre záujemcu o bývanie v tejto časti mesta.

Cenová analýza: Cena za m² je 2 444 €. Mediánová cena €/m² bytov rovnakého druhu, stavu a na rovnakej ulici je 2 428 € (Počet referencií: 4). Čiastočné rekonštrukcie idú za 2 270 €/m² – 81 720,- €

Byt je o 16 €/m² drahší než podobné byty. Vzhľadom k situácii na trhu, odporúčam optimálnu cenu nákupu: 81 289 € (2 258 €/m²).

Predajca by musel poskytnúť zľavu 6 711 € – teda 8%.

Internátna, 1 izbový byt, Čiastočná rekonštrukcia, Banská Bystrica: 90 990,- €

Zobraziť ponuku

Komentár: Jednoizbový byt s výmerou 28,60 m2 na najvyššom poschodí zrekonštruovanej bytovky má viacero výhod. Prešiel staršou rekonštrukciou, v rámci ktorej boli vymenené vchodové dvere, čiastočne elektroinštalácia, okná, jadro so sprchovým kútom, stropy a podlaha v izbe. To sú veci, do ktorých už kupujúci nebude musieť investovať. Veľkou pridanou hodnotou je balkón aj loggia, čo je pri jednoizbových bytoch zriedkavé. Atraktívna je aj lokalita v strede sídliska s kompletnou občianskou vybavenosťou v pešej dostupnosti a prírodou pár minút od bytu.

Potenciálnym rizikom môže byť starší stav rekonštrukcie. Hoci byt prešiel viacerými úpravami, môže byť potrebné časom zainvestovať do ďalších vylepšení alebo opráv. Takisto treba zvážiť, či najvyššie poschodie nebude problematické napríklad pre starších ľudí. Výhodou bývania na najvyššom poschodí je však pekný výhľad. Ak by boli mesačné náklady nízke len vďaka tomu, že nezahŕňajú všetky služby, reálne by mohli byť vyššie, než sa na prvý pohľad zdá.

Cenová analýza: Cena za m² je 3 138 €. Mediánová cena €/m² bytov rovnakého druhu, stavu a na rovnakej ulici je 3 137 € (Počet referencií: 5). Čiastočné rekonštrukcie idú za 3 137 €/m² – 90 973,- €

Byt je o 1 €/m² drahší než podobné byty. Vzhľadom k situácii na trhu, odporúčam optimálnu cenu nákupu: 84 605 € (2 917 €/m²).

Predajca by musel poskytnúť zľavu 6 385 € – teda 7%.

Tento investičný výber vychádza každý prvý deň v mesiaci a referuje o ponukách za predchádzajúci mesiac, ktoré boli v čase písania ešte aktívne. Je možné, že po jeho vydaní sa ich stav zmenil – môžu už byť rezervované, predané, alebo stiahnuté z predaja. Ak chcete dostávať viac investičných príležitostí a častejšie, kontaktujte ma.

Photo of author

Vladimir Gábor

Realitný maklér s dlhoročnými skúsenosťami v predaji a kúpe nehnuteľností.