Realitní makléri a ich tajomstvá

Vladimir Gábor

Predaj

Predstavte si, že ste sa rozhodli predať svoj byt. Nie hocijaký – váš prvý byt, v ktorom ste prežili toľko krásnych chvíľ.

Miesto, kde ste sa naučili variť (a občas aj spáliť) svoje prvé jedlá, kde ste hostili priateľov, poriadali divoké párty a kde ste randili so svojou láskou. A teraz ho idete predať. Samozrejme, chcete zaň dostať čo najviac. Veď tie spomienky predsa majú svoju cenu!

Tak sa rozhodnete osloviť realitného makléra. Príde k vám sympatický mladík v obleku, s upraveným účesom a žiarivým úsmevom. Prevedie vás vaším vlastným bytom, akoby ste ho videli prvýkrát. Nadšene vám rozpráva o „potenciáli“ vašej kuchyne a o tom, ako by bolo dobre obývačku dala „zľahka modernizovať“. Vy len prikyvujete a v duchu rozmýšľate, či hovoríme o tom istom byte.

Potom príde tá kľúčová otázka – za koľko by ste chceli byt predať? Vy navrhnete sumu, o ktorej ste snívali.

Makléra to vôbec neprekvapí: „Samozrejme, to je reálna cena,“ povie bez zaváhania.

V tom momente by ste mali spozornieť. Ak maklér súhlasí s každou cenou, ktorú navrhnete, pravdepodobne mu ide len o získanie zákazky.

Realitný trh je džungľa a makléri sú v nej predátori. Nie všetci, samozrejme. Sú aj takí, ktorí svoju prácu robia poctivo a s vášňou. Ale ako ich rozpoznať? Možno by pomohlo, keby mali na sebe menovky: „Poctivý Jožko“ alebo „Špekulant Ferko“. Žiaľ, realita je zložitejšia.

Potrebujete oceniť nehnuteľnosť pred predajom, alebo pre dedičské konanie?

Kontaktujte ma a pomôžem Vám.

0903 618 307 info@vladimirgabor.sk

Pri výbere makléra by ste mali byť ostražití ako mačka pri myšacej diere.

Sledujte, či sa zaujíma o vaše potreby, alebo len o vašu peňaženku. Pýtajte sa na jeho skúsenosti, referencie, marketingovú stratégiu. A hlavne – dôverujte svojmu inštinktu.

Ak vám niekto sľubuje hory-doly, pravdepodobne vám chce predať iba vzdušné zámky.

Pamätajte, že nízka provízia nemusí byť vždy výhra. Je to ako s lacným vínom – môže vyzerať lákavo, ale ráno vás z neho bude bolieť hlava.

Kvalitný maklér si zaslúži primeranú odmenu za svoju prácu. Koniec koncov, predávate svoj domov, nie starú pohovku na bazári.

Tak nebuďte naivní, ale ani príliš cynickí. Hľadajte makléra, ktorý bude vaším partnerom, nie predátorom.

A možno, len možno, sa vám podarí predať váš milovaný byt za cenu, ktorá vám vyčarí úsmev na tvári. S dobrým maklérom, je tá pravdepodobnosť oveľa vyššia.

A potom – možno – budete mať dosť peňazí na to, aby ste si kúpili nový byt. A celý cyklus sa môže začať odznova.

#pracovné

Photo of author

Vladimir Gábor

Realitný maklér s dlhoročnými skúsenosťami v predaji a kúpe nehnuteľností.