Myslím, teda… čo vlastne?

Vladimir Gábor

Technológie

Cogito ergo sum. Myslím, teda som. Táto slávna veta francúzskeho filozofa René Descartesa sa mi vryla do pamäti počas štúdia filozofie a pozná ju každý. Vtedy som si myslel, že som našiel zmysel života. Veď čo môže byť vznešenejšie ako premýšľať o podstate bytia?

Dnes sedím v open space kancelárii a klikám na farebné ikonky. Aj keď ako realitný maklér chodím celkom často do terénu, veľká časť môjho sveta sa scvrkla na displej smartfónu a notebooku. Descartes by sa asi obracal v hrobe, keby vedel, že jeho hlboké myšlienky vystriedali mobilné aplikácie.

Myslím, teda som… užívateľom technológií? Premýšľam nad tým, či mám lajknúť najnovšie reelsko kouča, ktoré na mňa práve odkiaľsi vyskočilo a clickbaitovo tlačí recepty na work-life balance. Ten balans, ktorý mi uniká práve počas toho večného scrollovania na mobile.

Kde sú tie časy, keď sme na škole vášnivo debatovali o zmysle života? Teraz riešim, či mám v noci upgradovať operačný systém. A či si mám kúpiť nový model telefónu, lebo ten starý už „nemyslí“ tak rýchlo.

Technológie nám mali uľahčiť život a dať viac priestoru na myslenie. Miesto toho nám pohlcujú všetok voľný čas. Myslíme stále menej a menej. Už ani nevieme, či skutočne existujeme, ak nemáme online status „aktívny“.

Potrebujete oceniť nehnuteľnosť pred predajom, alebo pre dedičské konanie?

Kontaktujte ma a pomôžem Vám.

0903 618 307 info@vladimirgabor.sk

Občas sa pristihnem, že sa snažím vydolovať v rozhovoroch s umelou inteligenciou odpovede na filozofické otázky. Akoby som dúfal, že mi vektory veľkých jazkových modelov prezradia tajomstvo šťastia. Pritom skutočné šťastie možno spočíva práve v tom, že vypneme všetky tie prístroje a začneme skutočne premýšľať.

Po svojom, nie podľa návodu z internetu.

Descartes by dnes možno povedal: „Scrollujem, teda som.“ Alebo: „Mám Wi-Fi, teda existujem.“

Ale ja sa pokúšam vrátiť k pôvodnej myšlienke. Áno, myslím – aj keď často len o tom, ktorú aplikáciu si mám stiahnuť. Ale aspoň myslím. A to znamená, že stále som. Som človekom v digitálnom svete. A možno práve to je tá najväčšia filozofická výzva našej doby.

Tak čo, vypneme na chvíľu tie obrazovky a zamyslíme sa?

Možno zistíme, že to „myslenie“ je stále tou najlepšou aplikáciou, akú kedy ľudstvo vytvorilo.

#filozofické

Photo of author

Vladimir Gábor

Realitný maklér s dlhoročnými skúsenosťami v predaji a kúpe nehnuteľností.