Nehnuteľnosti v blízkosti parkov si Držia hodnotu lepšie

Vladimir Gábor

Predaj

Výskumy ukazujú, že nehnuteľnosti v blízkosti parkov a zelených plôch majú tendenciu udržať si hodnotu lepšie ako ostatné, pričom zeleň je vysoko žiadaná nielen pre svoju estetickú hodnotu, ale aj pre pozitívny vplyv na zdravie a kvalitu života v mestách.

Klienti hľadajú si domy aj byty si zeleň v okolí chvália

Klienti pri hľadaní nehnuteľností stále častejšie kladú dôraz na prítomnosť zelene v okolí, či už ide o domy alebo byty. Tento trend je viditeľný naprieč rôznymi segmentmi trhu s nehnuteľnosťami.

Podľa prieskumu agentúry Ipsos až 72 % spotrebiteľov vníma zodpovednosť a udržateľnosť firiem ako pridanú hodnotu svojich produktov alebo služieb, vrátane nehnuteľností. Celkovo 44 % považuje udržateľnosť za dôležitý aspekt pri nákupe 1. Tento postoj sa prejavuje aj v preferenciách pri výbere bývania.

V rezidenčnom sektore je dopyt po zelene v okolí nehnuteľností obzvlášť silný. Štúdie ukázali, že terasy a byty umiestnené bližšie k verejným zeleným plochám dosiahli zvýšenie predajnej ceny až o 49 % 2. To jasne naznačuje, že klienti sú ochotní zaplatiť výraznú prémiu za bývanie v blízkosti parkov a iných zelených priestorov.

Zaujímavé je, že tento trend sa neobmedzuje iba na rezidenčné nehnuteľnosti. Aj v komerčnom sektore klienti oceňujú zeleň v okolí. Výskum vykonaný v New Yorku odhalil, že kancelárske priestory v zelenších oblastiach mali o 8,9 % až 10,5 % vyššiu transakčnú prémiu a o 5,6 % až 8,7 % vyšší nájom 3. To naznačuje, že aj firmy hľadajúce kancelárske priestory považujú zeleň za dôležitý faktor pri rozhodovaní.

Klienti si cenia zeleň v okolí nehnuteľností z viacerých dôvodov:

Potrebujete oceniť nehnuteľnosť pred predajom, alebo pre dedičské konanie?

Kontaktujte ma a pomôžem Vám.

0903 618 307 info@vladimirgabor.sk
  • Zlepšenie kvality života: Zelené priestory poskytujú miesto na relaxáciu a rekreáciu.
  • Zdravotné benefity: Expozícia zeleni je spojená so zníženým stresom a lepším celkovým zdravím.
  • Estetická hodnota: Zeleň zvyšuje vizuálnu atraktivitu okolia.
  • Potenciál pre komunitné aktivity: Parky a zelené plochy podporujú sociálnu interakciu.
  • Environmentálne aspekty: Klienti si uvedomujú pozitívny vplyv zelene na životné prostredie.

Tento trend sa odráža aj v developerských projektoch, kde sa stále častejšie kladie dôraz na začlenenie zelených prvkov, ako sú strešné záhrady, zelené fasády alebo komunitné záhrady. Developeri si uvedomujú, že investícia do zelene môže významne zvýšiť atraktivitu ich projektov pre potenciálnych kupcov alebo nájomcov 4.

Celkový prínos pre klientov naprieč rôznymi segmentmi trhu s nehnuteľnosťami naznačuje vysokú hodnotu prítomnosti zelene v okolí. Tento faktor hrá významnú úlohu pri rozhodovaní o kúpe alebo prenájme nehnuteľnosti a odráža sa aj v ochote klientov zaplatiť vyššiu cenu za nehnuteľnosti v zelených lokalitách.

Vplyv parkov na ceny nehnuteľností

Boston Commons in the Spring

Štúdie konzistentne ukazujú pozitívny vplyv blízkosti parkov a zelených plôch na hodnotu nehnuteľností. Domy so stromami sú väčšinou preferované oproti porovnateľným domov bez stromov, s nárastom ceny približne o 7% 1. Konkrétne výskumy odhalili, že:

  • Nehnuteľnosti v blízkosti krajiny so stromami zaznamenali nárast predajných cien o 3,5% až 4,5% 1
  • Tento nárast hodnoty bol spôsobený predovšetkým stredne veľkými a veľkými stromami, bez ohľadu na druh 1
  • Zvýšenie hodnoty nehnuteľností viedlo k odhadovanému nárastu daňových príjmov mesta o 100 000 dolárov (v cenách roku 1978) 1

Tieto poznatky jasne demonštrujú, že investícia do mestskej zelene môže mať významný ekonomický prínos ako pre vlastníkov nehnuteľností, tak aj pre miestne samosprávy.

Príklady z Pekingu a New Yorku

newyorkpass.com

Konkrétne príklady z veľkých metropol potvrdzujú pozitívny vplyv zelene na hodnotu nehnuteľností. V Pekingu sa ceny rezidenčných nehnuteľností vzdialených 850-1604 metrov od parkov zvýšili o 0,5% až 14,1% 1. Štúdia z New Yorku odhalila, že kancelárske priestory v zelenších oblastiach mali o 8,9% až 10,5% vyššiu transakčnú prémiu a o 5,6% až 8,7% vyšší nájom 2. Tieto údaje jasne demonštrujú, že zelené plochy sú ceneným faktorom nielen v rezidenčnom, ale aj v komerčnom sektore nehnuteľností.

Dôvody obľúbenosti zelene

Zeleň v mestskom prostredí je vysoko žiadaná z viacerých dôvodov:

  • Estetická príťažlivosť: Zelené priestory zvyšujú celkovú vizuálnu atraktivitu nehnuteľností a okolia.
  • Zdravie a pohoda: Expozícia zeleným prostredím je spojená so zníženou úrovňou stresu a lepším celkovým zdravím obyvateľov.
  • Kvalita ovzdušia: Rastliny a stromy významne zlepšujú kvalitu vzduchu v mestskom prostredí.
  • Komunitný aspekt: Parky a zelené plochy slúžia ako miesta stretnutí a budovania komunity.
  • Udržateľnosť: Mestská zeleň pomáha zmierňovať dopady klimatických zmien a zvyšuje odolnosť miest 3.

Tieto faktory spoločne prispievajú k tomu, že nehnuteľnosti v blízkosti zelených plôch sú atraktívnejšie pre kupujúcich aj nájomcov, čo sa odráža v ich vyššej hodnote a lepšej schopnosti udržať si cenu v dlhodobom horizonte 4, 5.

#bývanie

Photo of author

Vladimir Gábor

Realitný maklér s dlhoročnými skúsenosťami v predaji a kúpe nehnuteľností.

Vložiť komentár